Varför saknas det medvetenhet om landsbygdens fördelar?

I strax tio år har jag forskat om och jobbat med byarna och de människor som bor där eller vill flytta dit.

Om det finns en sak som slår mig allra mest så är det hur lite medvetenhet det finns om byarnas tillgångar. Man har fastnad i en tro om att landet gå under som är i sin envishet nästan religiöst.

Fast samtidigt tippas vågskalorna till landsbygdens fördel – fast det pratar vi inte om.

Vad händer när bostad och jobb inte längre är ihopkopplade?

När jag startade mitt arbete med människor som behöver hjälp med att hitta rätt på landet trodde jag att jobbet skulle vara en av de största pucken och hindren som håller människor från att flytta dit dom trivs. Hittills har varenda av mina kunder haft ett jobb de kunnat utföra på distans.

Allt det fina materialet som jag har förberedd som handlade just om jobbet ligger öde och odiskuterat.

Förr var jobbet och bostad oframkomlig ihopkopplade. Det var nog det som var nyckeln till storstadens succé. Men så är det inte längre i samma omfattning. Allt mer jobb går att utföra på distans eller i alla fall hybrid där det inte är lika illa att pendla en längre distans.

Staden tappar sin fördel

Förr var vi tvungna att ta oss till staden för att handla, för att gå till banken, för att få ny recept utskriven. Allt det här går nu att lösa hemifrån tack vare internet. Incitamentet med att bo i eller nära staden är inte lika stor längre helt enkelt.

Men det pratar vi sällan om.

Samtidigt är staden den hon alltid ha varit: upplevs som trångt, bullrig, otrygg av en del människor. Staden passar inte alla men förr fick vi som inte trivs i storstadsmyllret vänja oss och gilla läget.

För det är där det fanns jobb och det är där det fanns services och varor.

Trenden är tydligt – men vi pratar inte om den

Det är ingen konstighet att det sker en förändring. Det är idag enbart inflyttning från utlandet som mata befolkningstillväxten i Stockholm. Sorterar man bort den så har vi länge sett en negativ trend.

Men det pratar vi inte om.

befolkningsförändring i stockholm
befolkningsutveckling i Stockholm (data från SCB, ex. utlandsinflyttning)

Jag undrar vad som krävs för att man ska få ögonen upp för den förändringen som faktiskt pågår och vågar ser på landsbygden med nya ögonen?

Hur man ska når ut till flera som sitta i sin trångt liten etta men är helt övertygade på att det går inte att leva ett värdig liv på landet?