Företag på landet har trumfkort för kompetensförsörjning

SME i landsbygden drabbas så hård av kompetensbrist att de kan begränsas i sin tillväxt. Fast de egentligen har en trumfkort i när det gäller kompetensförsörjning: Det är många som vill flytta dit. Tyvärr blir man lätt hemmablind. Man glömmer bort att man lever och jobbar på en ort som många andra längtar till.

Magdalena Pfaffl inför webinariet om kompetensförsörjning till företag på landet

I juni höll jag en föreläsning för EMC om just det: Varför människor välja att flytta. Jag pratade även om hur man kan få upp ögonen för den egna orten och förstår dess dragkraft.

Det blev lite teori om migration: Det är alltid är en samverkan mellan faktorer som dra en till en ny plats och de man inte är nöjd med där man bor nu. För att förstå motivationerna som driver en flytt måste man har koll på bägge. Samtidigt förändras också migrationsmönster under livet. Det är andra faktorer som påverka vart man bor som 20-åring än som 35-årig småbarnsförälder eller 50-årig empty nester.

Men mest ville jag inspirera och peppa för att få upp ögonen för den härliga miljön man leva och verka in när man bor på landet. Det är nämligen en miljö som många längtar till och det är klart att du ska använda dig av det för att säkra kompetensförsörjning på landet! Fast det är lätt att bli hemmablind så det kan behövas lite smarta frågor för att komma igång med arbetet.

Blev du nyfiken? Föreläsningen har spelats in och finns att lyssna till i EMCs webinarbibliotek. Kolla gärna in även de erbjudande för hjälp och stöd som finns via mitt företag, Ares Habitats.